Deutsch (DE-CH-AT)Hungarian (formal)English (United Kingdom)
There are no translations available.

Eljárási szabályzat angol és német nyelven

 

Tisztelt √úgyfeleink!

 

Elj√°r√°si szab√°lyzatunk m√°r angol √©s n√©met nyelven is el√©rhetŇĎ honlapunkon.

 

E√ĀVB Titk√°rs√°g

 

 

 

 

 

 

 
There are no translations available.

Tisztelt √úgyfeleink!

Honlapunkon el√©rhetŇĎ az Energetikai √Ālland√≥ V√°lasztottb√≠r√≥s√°g Eln√∂ks√©g√©nek az √°llami vagyonnal kapcsolatos v√°lasztottb√≠r√≥s√°gi elj√°r√°sokr√≥l alkotott √°ll√°spontja:

E√ĀVB Titk√°rs√°g

 

Az Energetikai √Ālland√≥ V√°lasztottb√≠r√≥s√°g Eln√∂ks√©g√©nek √°ll√°spontja
az állami vagyonnal kapcsolatos választottbírósági eljárásokról

 

A nemzeti vagyonr√≥l sz√≥l√≥ 2011. √©vi CXCVI. t√∂rv√©ny (a tov√°bbiakban: ‚ÄěNvtv.‚ÄĚ) 17. ¬ß (3) bekezd√©s szerint ‚ÄěMagyarorsz√°g hat√°ra √°ltal k√∂rbez√°rt ter√ľleten l√©vŇĎ nemzeti vagyonra vonatkoz√≥ polg√°ri jogi szerzŇĎd√©sben a nemzeti vagyonnal rendelkezni jogosult ir√°nyad√≥k√©nt kiz√°r√≥lag a magyar nyelvet, valamint a magyar jog alkalmaz√°s√°t, √©s jogvita eset√©re kiz√°r√≥lag a magyar b√≠r√≥s√°g - ide nem √©rtve a v√°lasztottb√≠r√≥s√°got - joghat√≥s√°g√°t k√∂theti ki. A nemzeti vagyonnal rendelkezni jogosult e jogvit√°k eld√∂nt√©s√©re v√°lasztottb√≠r√≥s√°gi elj√°r√°st nem k√∂thet ki.‚ÄĚ A v√°lasztottb√≠r√°skod√°sr√≥l sz√≥l√≥ 1994. √©vi LXXI t√∂rv√©ny (a tov√°bbiakban: ‚ÄěVbtv.‚ÄĚ) 2012. √©vi LXV. t√∂rv√©nnyel meg√°llap√≠tott 4. ¬ß-a a k√∂vetkezŇĎk√©ppen rendelkezik: ‚ÄěNincs helye - sem magyarorsz√°gi, sem Magyarorsz√°gon k√≠v√ľli v√°lasztottb√≠r√≥s√°gi hellyel (sz√©khellyel) rendelkezŇĎ eseti vagy √°lland√≥ - v√°lasztottb√≠r√≥s√°gi elj√°r√°snak a Polg√°ri perrendtart√°s (a tov√°bbiakban: ‚ÄěPp.‚ÄĚ) XV-XXIII. fejezet√©ben szab√°lyozott elj√°r√°sokban, valamint olyan √ľgyben, amelyben a jogvita t√°rgya a nemzeti vagyonr√≥l sz√≥l√≥ 2011. √©vi CXCVI. t√∂rv√©ny hat√°lya al√° tartoz√≥ Magyarorsz√°g hat√°ra √°ltal k√∂rbez√°rt ter√ľleten l√©vŇĎ nemzeti vagyon, illetve azzal kapcsolatos b√°rmely jog, ig√©ny, k√∂vetel√©s, tov√°bb√° olyan √ľgyekben, amelyekben t√∂rv√©ny a jogvita v√°lasztottb√≠r√≥s√°gi elj√°r√°s keret√©ben t√∂rt√©nŇĎ rendez√©s√©t kiz√°rja.‚ÄĚ

Az Energetikai √Ālland√≥ V√°lasztottb√≠r√≥s√°g Eln√∂ks√©ge a fenti k√©t jogszab√°lyi rendelkez√©s alkalmaz√°s√°val kapcsolatban arra k√≠v√°n utalni, hogy az Nvtv. √©v a Vbtv. id√©zett rendelkez√©sei a nemzeti vagyonnal kapcsolatos jogokra, ig√©nyekre √©s k√∂vetel√©sekre vonatkoznak. A v√°lasztottb√≠r√≥s√°gi hat√°sk√∂rt ezen jogszab√°lyok csak a fent meghat√°rozott k√∂rben z√°rj√°k ki.

Ezt az√©rt l√©nyeges kiemelni, mert az Nvtv. k√ľl√∂nbs√©get tesz a nemzeti/√∂nkorm√°nyzati vagyon √©s az √°llam kiz√°r√≥lagos gazdas√°gi tev√©kenys√©gei k√∂z√∂tt. Az Nvtv. 1. ¬ß (2) bekezd√©se, 4. ¬ß (1) bekezd√©se √©s t√∂rv√©ny mell√©kletei szerinti nemzeti vagyonelemek k√∂re √©s az Energetikai √Ālland√≥ V√°lasztottb√≠r√≥s√°g (a tov√°bbiakban: ‚ÄěE√ĀVB‚ÄĚ) villamos energi√°r√≥l sz√≥l√≥ 2007. √©vi LXXXVI. tv. 169. ¬ß szerinti, a f√∂ldg√°zell√°t√°sr√≥l sz√≥l√≥ 2008. √©vi XL. tv. 131. ¬ß szerinti √©s a Vbtv. 3. ¬ß szerinti, elj√°r√°si szab√°lyzatba foglalt hat√°sk√∂re k√∂z√∂tt alapvetŇĎ √∂ssze√ľtk√∂z√©s nem √°llap√≠that√≥ meg.

Az E√ĀVB hat√°sk√∂r√©t az id√©zett jogszab√°lyok csup√°n eg√©szen kiv√©teles esetekben √©rinthetik. Ilyen eset akkor k√©pzelhetŇĎ el, ha az √°llam vagy helyi √∂nkorm√°nyzat a tulajdon√°ban l√©vŇĎ dologra vagy t√°rsas√°gi r√©szesed√©sre vonatkoz√≥an k√∂t egy enged√©lyessel polg√°ri jogi szerzŇĎd√©st (pl. egy g√°zmotor √ľzemeltet√©s√©re). Ilyen esetekben az √°ltal√°nos v√°lasztottb√≠r√≥s√°gi tilalom miatt az E√ĀVB hat√°sk√∂re sem k√∂thetŇĎ ki.

Az √°llam kiz√°r√≥lagos gazdas√°gi tev√©kenys√©gek√©nt az Nvtv. 12. ¬ß (1) bekezd√©s a) pontja szerinti ‚Äěa csŇĎvezet√©kes term√©ksz√°ll√≠t√°s √©s -t√°rol√°s‚ÄĚ valamint d) pontja szerinti ‚Äěa csatorn√°k, valamint a region√°lis k√∂zmŇĪrendszerek l√©trehoz√°sa, mŇĪk√∂dtet√©se‚ÄĚ elvileg szint√©n √©rinthetn√©k az E√ĀVB hat√°sk√∂r√©t. Mivel azonban ezekkel a tev√©kenys√©gekkel kapcsolatban sem az Nvtv., sem pedig a Vbtv. nem korl√°tozza a v√°lasztottb√≠r√≥s√°gok eddigi hat√°sk√∂r√©t, az Eln√∂ks√©g √°ll√°spontja szerint a jogszab√°lyv√°ltoz√°snak az E√ĀVB hat√°sk√∂r√©re kihat√°sa nincs.

Tekintettel arra, hogy a jelen v√©lem√©ny t√°rgy√°t k√©pezŇĎ jogszab√°lyok a T/3522. sz. t√∂rv√©nyjavaslat szerinti elk√©pzel√©shez k√©pest nem tilalmazz√°k, hogy az √°llam/√∂nkorm√°nyzat t√∂bbs√©gi tulajdon√°ban √°ll√≥ gazd√°lkod√≥ szervezetek v√°lasztottb√≠r√≥s√°gi szerzŇĎd√©st k√∂ssenek, a jogszab√°lyokb√≥l nem lehet azt a k√∂vetkeztet√©st sem levonni, hogy a r√©szben vagy eg√©szben √°llami/√∂nkorm√°nyzati tulajdonban √°ll√≥ enged√©lyesek az E√ĀVB elj√°r√°s√°t nem k√∂thetik ki.

A fentiekre figyelemmel az Nvtv. elfogad√°s√°val √©s a Vbtv. 4. ¬ß √ļjraszab√°lyoz√°s√°val az E√ĀVB hat√°sk√∂re √©rdemben nem s√©r√ľlt, egy margin√°lis esetcsoport kiv√©tel√©vel v√°ltozatlanul fenn√°ll.
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 Next > End >>

Székhely: 1052 Budapest, Sas u. 10-12.
Postacím: 1365 Budapest, Pf. 743
Telefon/Telefax: 06 1 791 3786
E-mail: titkarsag@eavb.hu Web: www.eavb.hu